"Roperklova"

Ytterst ved havna i Trolldalen ligger "Roperklova". Den går i rett linje med Skams klove på Kjøkøy og er en del av samme kløft.

Den skal ha fått navnet sitt fordi det ble sagt at man i gamle dager hørte stygge rop derfra i uværsnetter når stormen sto på. Det lød som om det var folk i havsnød. En kar som dro ut med båten sin for å redde den han trodde holdt på å drukne, kom akkurat så langt ut på sundet som til rett utfor klova.

Da forsvant ropene, men da stod også eka hans bommende fast. Det måtte være trollskap med i spillet, så mannen trakk tollekniven sin opp av sliret og skar med stålet en stripe i sjøen rundt båten. Da ble trollskapen brutt og mannen kunne ro til land igjen.

"Nordmannen og svensken"

Det var den gangen krigen raste på Kråkerøy, at det lå en svenske bak en trerot og en nordmann bak en sten og skjøt på hverandre. Først skjøt svensken, men han bommet. Så skjøt nordmannen, men heller ikke han råkte. Da tok svensken til å la igjen, og så skjøt han nok et skudd, men heller ikke nå traff han, for nordmannen reiste seg i det samme opp bak stenen idet han ropte til svensken:

”Er det meg du skyter på din svenskeradd?” Men svensken steg også fram, bukket for den andre og ropte tilbake: ”Er det deg gosse, kan jag få kjøpt några potatis av deg?”

2 sagn fra Kråkerøyboka 1957.
Fotos: Roger Kjellvik.